Kullanıcı :
Şifre :
Stratejik Planlama



STRATEJİK PLANLAMA NEDİR?

Stratejik planlama bir yönetim aracıdır. Diğer bütün yönetim araçları gibi sadece tek bir amaç için kullanılır: organizasyonun işini daha iyi yapmasına ve kendi enerjisine odaklanmasına yardımcı olmak, çalışanlarının aynı amaç için çalışıyor olmalarını sağlamak, faaliyette bulunduğu ortamın çevresindeki değişikliklere göre yönünü belirleyip o yöne doğru gitmesini sağlamak. Kısaca stratejik planlama bir organizasyonun ne olduğunu, ne yaptığını ve neden yaptığını şekillendiren ve ona bu konularda kılavuzluk yapan temel kararları ve eylemleri geleceğe odaklı olarak üreten sistemli çabadır.

Bu tanımı kelime kelime incelediğimizde stratejik planlamanın anlamının ve başarısının altındaki temel unsurları görebiliriz:

Yapılan işlem stratejiktir çünkü organizasyonun faaliyet gösterdiği çevrenin gelecekteki durumunun nasıl olacağının önceden bilinip bilinmemesinden bağımsız olarak bu duruma vereceği tepkinin en doğru ve en iyi yolunu bulmayı kapsamaktadır; dolayısıyla stratejik olmak organizasyonun hedeflerinin ne olduğu konusunda net olmak, organizasyonun kaynaklarından haberdar olmak ve bunların dinamik bir çevreye karşı bilinçli olarak tepki verebilme konusunda birleştirebilmek anlamına gelmektedir.
Yapılan işlem planlama ile ilgilidir çünkü belirlenmiş bir gelecek zaman için hedef belirlemeyi ve bu hedeflere nasıl ulaşacağı konusunda nasıl bir yol izleneceğini belirlemeyi içermektedir.
Yapılan işlem sistemlidir çünkü planlama sürecinde odağı kaybetmemek ve üretken olmak için belirli bir düzeni ve sırayı takip eder. Konu ile ilgili deneyimleri incelemek, yapılan tahminleri test etmek, mevcut şartlar hakkında bilgi toplamak ve bu bilgileri birleştirmek ve gelecekte organizasyonun faaliyet göstereceği ortamdaki çevresel faktörler hakkında tahminlerde bulunmak konularında planlamacılara kendilerine yardımcı olacak soruları sormalarını sağlar.

Son olarak yapılan işlem temel karar ve eylemlerle ilgilidir çünkü alınması gereken kararlar ve yapılması gereken eylemler arasından yapılan seçimler yukarıda belirtilen soruları yanıtlamak için yapılmalıdır. Yapılan plan sonuç olarak ne yapılacağı, neden yapılacağı ve nasıl yapılacağı konularında alınan bir dizi karardan ne eksik ne de fazladır. Çünkü gerekli olan her şeyi yapmak mümkün değildir ve aslında çok sayıdaki strateji organizasyonu başarıya ulaştıracak en önemli şeylerin ne olduğu konusundaki karaları alma konusunda planlamacıları yanıltacaktır. Dolayısıyla stratejik planlama bazı organizasyonel kararların ve eylemlerin diğerlerinden daha önemli olduğunu gösterir.
Stratejik planlama işlemleri kompleks, zorlu ve hatta dağınık olabilir fakat her zaman yukarıda özetlenen basit adımlarla tanımlanır. Dolayısıyla kendi stratejik planlama sürecinizde her zaman bu basit yapıya bakarak yaptığınız işlerin içerisinde kaybolmadan planlamanızı sağlıklı bir şeklide devam ettirebilirsiniz.





Şirketinizin e-ticareti kullanma düşüncesi
   
Anket Sonuçları


Faydalı Linkler
Marka Haberleri
Marka Hikayeleri
Parlak Fikirler
Makaleler


Markatürk gelişmelerinden haberdar olmak için ebültene üye olabilirsiniz.
Ad-Soyad :
Eposta :
 
Son Güncelleme: 25 Haziran 2011

Site içerisinde yer alan görsel ve yazılı materyal
Markatürk'e aittir. Her hakkı saklıdır. 2011 ©
Gizlilik ve Kullanım Şartları
O2Grup İştirakidir.